Jablan jezero na Durmitorju

Jablan jezero na Durmitorju
Deli na:

Durmitor spada med prostrane in najvišje planine dinarskega pogorja. Dviguje sem nad kanjonskimi dolinami reke Pive in Tare, ter Komarnice in Sušice. Stme stene nad kanjoni omenjenih rek prehajajo v visokogorske  planote, nad katerimi se mogočno dviguje več kot 30 vrhov nad 2.000 m.n.m. Ena od najbolj prepoznanih znamenitosti Durmitorja so gotovo njegova bistra jezera, ki so večinoma ledeniškega izvora. Nastale so na področju ledeniških krnic (krnica – zgornji, polkrožno zaključeni del ledeniške doline) ali v termalnih bazenih, njihov izvor pa sega v čas ob koncu zadnje ledene dobe. Med lažje dostopna durmitorska jezera sodi čarobno Jablan jezero, ki ga domačini imenujejo tudi Malo jezero. Nahaja se ob vznožju planine Štuoc (2.196 m.n.m.) in blizu idilične visokogorske vasice Mala Crna gora ter je od glavnega durmitorska središča Žabljak oddaljeno le kakšnih 7 km. Gre za enega od najznamenitejših durmitorskih jezer, njegovo ime pa izvira z ljudskega izročila in opisu bližnjega pobočja, ki naj bi v preteklosti bilo poraščeno z visokimi jablanami. Jablan jezero leži na višini 1.791 m.n.m. in je nastalo z akumulacijo vode z bližnjih vrhov. Dolgo je okrog 250 m in široko 105 m, njegova največja globina pa je 8,5 m. Lepota jezera na čudovit način dopolnjuje čarobnost celotnega kraja. Okrog jezera lahko popotnik občuduje prostrane pašnike in bogate iglaste gozdove z izjemno čistim zrakom, ki bogato napolnijo njegova pljuča.

Morda te bo zanimalo:   Renski slapovi (Rheinfall): Kjer se moč narave sreča z očarljivo lepoto

V jezeru z izjemno čisto vodo se kristali odsev bližnjega vrha Crvena greda (2.175 m.n.m.), katerega stene se nad jezerom strmo dvigujejo. V času večjega deževja in taljenja snega se večkrat z omenjenih sten v predelu plazišč proti jezeru zgrne kakšen plaz kamenja, ki večinoma konča ob njem. Tako lahko popotnik skozi gost iglast gozd, ki sega skoraj do obale jezera, srečuje večje skale, ki so se v že davnini odvalile od sten in zgrmele proti jezeru. Kot večina durmitorskih jezer se tudi Jablan jezero najbolj napaja z deževnico in topljenjem snega, vanj pa se steka tudi nekaj manjših potočkov iz bližnjih izvirov. Zaradi njegove visokogorske lege je zimski plašč snegu lahko debel tudi do 2 metra, sneg pa se v senčnih predelih jezera zadržuje tudi do julija. Temperatura jezerske vode je nizka skozi vse leto in znaša v povprečju okrog 8°C, poletno sonce pa lahko gladino segreje tudi do 13°C. Vode jezera, ki izmenjuje svetlo-zelene in v globini nekoliko temnejše odtenke je izjemno čista in tudi pitna. Pokazatelj pitne vode so tudi redki organizmi, ki so značilni samo za čiste vode. Tako lahko pohodnika v vodi pozdravi tudi Planinski pupek (Triturus alpestris), ki sodi med redke in ogrožene vrste.

Morda te bo zanimalo:   Sečoveljske soline, edinstven naravni ekosistem

Jablan jezero je lahko dostopno, do njega pa vodi več planinskih poti, ki so lepo označene. Do jezera lahko pridemo iz samega Žabljaka skozi vas Bosača ali če sledimo t.i. Minski potok, ki se iz Zminjega jezera izliva v Črno jezero. Najenostavnejša pot je od čudovite razgledne točke oz. restavracije Momčilov grad, kjer lahko parkirate avto in se podate na lahko pot po prostranih livadah in pašnikih. Pohodnik lahko po omenjeni poti , ki je dolga le za kakšno uro, občuduje izjemno gorsko krajino in redke gorske cvetice, družbo pa mu včasih delajo tudi črede ovac ali krav.

Viri:

  • Foto: Črtomir Rosić
  • http://www.stazeibogaze.info/2014/04/17/jablan-jezero-sa-puta-zabljak-mala-crna-gora/
  • https://durmitor.wordpress.com/ncionalni-park/jezera/
  • http://www.durmitor.rs/

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.