Dolina Tamar, čudovita ledeniška dolina pod Jalovcem

Dolina Tamar, čudovita ledeniška dolina pod Jalovcem
Deli na:

Tamar je ena od najlepših ledeniških dolin v Julijskih Alpah na skrajnem SZ Slovenije. Tam so nekoč bližnji kmetje izkrčili gozd, uredili dolino in postavili lično pastirsko kočo oz. planinsko postojanko Dom v Tamarju (1108 m). Na zahodu jo omejujejo greben Mojstrovka (2366 m), Travnik (2379 m), Jalovška škrbina (2138 m) in Goličica (2394 m), na vzhodu pa greben Ponc. Ob vznožju doline, nedaleč od planinske koče se nahaja prekrasen izvir Nadiže, ki dokaj hitro ponikne v produ, njena voda pa spet priteče na plano kot Sava Dolinka pri Zelencih. Najvidnejše mesto nad dolino Tamar ima zagotovo za mnoge najlepša slovenska gora Jalovec (2645 m). Njegova panorama je upodobljena tudi v znaku Planinske zveze Slovenije. Dolina Tamar je dejansko nadaljevanje doline Planica, ki je svetovna znana po smučarskih skokih. V njo iz Planice sicer vodita dve poti, a je med pohodniki in planinci najbolj zaželena prva lepo urejena pot, ki vodi skozi gozd. Druga pot vodi po prodnati široki cesti, po kateri je dolina dosegljiva tudi z avtomobilom, nadvse primerna pa je tudi za mlade družine z otroškimi vozički. Kljub temu velja prepoved vožnje za motorna vozila, saj je dolina del Triglavskega narodnega parka. Parkirnina se plača že v Planici, do doline pa je vodi cca. 3,5 km zelo lahke poti. Višinska razlika med planinskim domom v Tamarju in parkiriščem v Planici je cca. 150 m. Poleti je Dom v Tamarju priljubljena destinacija kolesarjev, pozimi pa so do njega speljane lepo urejene tekaške proge.

Morda te bo zanimalo:   Minoritski samostan Olimje

V dolini Tamar takoj po sestopu iz gozda pohodnika najprej pričaka kapela Marije Pomagaj, takoj za njo pa že omenjeni planinski dom. Ima zelo dobro gostinsko ponudbo z nadvse okusnimi jedmi in prijazno postrežbo. Za planinsko kočo se pričnejo nove pohodniške oz. planinske poti, ki vas peljejo visoko v gore, ki obkrožajo dolino Tamar. Tako od koče vodi pot na Mangart (8 ur), skozi Mali kot na Jalovec (6 ur) ter Srednjo (3 ure in po) in Visoko Ponco ( 4 ure). Lepa pot od koče pelje tudi na Sleme (1815 m), mimo Erjavčeve koče na Vršič (1611 m), od tu pa lahko nadaljujete do koče pri izviru Soče (886 m) in pod Goličico (2101 m). V nadaljevanju lahko končate izlet v Trenti (620 m). Kot sem že omenil, se nedaleč od planinske koče nahaja prekrasen izvir gorskega potoka Nadiža, ki izvira ob vzhodnem vznožju Zadnje Ponce nad dolino Tamar.

Nadiža izvira iz skalne stene, ki je v bistvu majhno jezero in se tik za izvirom spušča v 10 m visok slap. Uvršča se med manjše slapove, sam potok pa je dolg približno 400 metrov, saj v dolini kmalu ponikne v grušč. Vode Nadiže ponovno pridejo na dan v Zelencih, izviru Save Dolinke, s tem pa potok velja za prvi izvir najdaljše slovenske reke Save. Do slapa se vije sicer strma planinska pot, ki pa je lepo urejena in dostopna. Tik pod koncem poti je za sestop do samega slapa potrebno prehoditi nekaj metrov ozke poti z klini. Pogled v dolino Tamar je čudovit in nepozaben. Nezahtevno pot zelo priporočam za prijetno družinsko pohodniško druženje. Zagotavljam vam, da se boste naužili naravnih lepot, se pomirili in sprostili.

Kontakt:

Planinski dom Tamar
Rateče 168, 4283 Rateče Planica, Slovenija
T: +386 41 378 077
W: https://www.facebook.com/Dom-v-Tamarju-306519676155287/

Viri:

  • Foto: Črtomir Rosić
  • Wikipedija
  • Slovenija: turistični vodnik, 1995, založba Mladinska knjiga
  • Slovenija: pokrajine in ljudje: 2001, založba Mladinska knjiga

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.