Vinska klet Anima Wine, Vipavska dolina

Vinska klet Anima Wine, Vipavska dolina
Deli na:

Vipavska dolina je prav posebna krajina, kjer je vinarstvo močno zasidrano v ljudsko zavest. Ta čudoviti delček sveta je bil preprosto ustvarjen za vinsko trto. Od vzhoda proti zahodu se nad Vipavsko dolino dvigujejo planote Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda, na jugu pa jo od Krasa ločijo Vipavski griči. Dolina je tako na obeh straneh ujeta med visoke kraške planote, z značilnim submediteranskim podnebjem. Ob reki Vipavi, ki se izliva v Sočo in nato v Jadransko morje, se namreč v dolino širi vpliv Sredozemlja, ostri sever in topli jug pa v dolini ustvarjata edinstvene razmere za rast vinske trte in odlično vino. Kot vse dobre stvari odlično vino najdemo v omejeni ponudbi, ki je rezultat najboljšega grozdja, obranega le ob izjemnih letnikih. Med prav posebne vinarje, ki jih povzema občutljivost in prava strast do dobre vinske kapljice sodi tudi vinska klet Anima Wine. Njihov moto je preprost in hkrati zelo pristen: Ljubezen do vina nam daje navdih, da sprejemamo igro, ki nam jo skozi vino ponuja narava.

V vinski kleti Anima Wine so sprejeli odločitev, da osebno veselje do negovanja vina delijo tudi z drugimi ljubitelji dobrega vina. Njihovo delovanje je omejeno na butično ponudbo in tako ponujajo maloštevilne serije steklenic – tudi samo 200 steklenic posamezne sorte ali zvrsti. V njihovi ponudbi je zraven malvazije, rebule in laškega rizlinga zaslediti tudi vina starih avtohtonih sort, kot je zelen. To je eno najbolj prepoznavnih vin Vipavske doline, ki se poleg imenu primerne barve ponaša tudi s herbalnimi notami in lepo zaokroženo kislino. Sicer imena ni dobil po barvi vini, temveč po značilni svetlozeleni barvi mladih vitic trte. O razširjenosti sorte zelen v zgornji Vipavski dolini je pisal že slovenski duhovnik, zgodovinar in vinogradnik Matija Vertovec (1844), ki je zelen uvrstil med bele bolj žlahtne sorte s posebno žlahtnim duhom. Vsa vina vinske kleti Anima Wine so suha. Njihova malvazija je iz lege vinogradov, v katerih je že omenjeni Matija Vertovec pridobival podatke za svojo knjigo ²Vinoreja². Vino je nežne limonaste barve, cvetica je umirjena, v ustih pa je suho in višjih kislin. Zelen vinske kleti Anima Wine je iz lege vinogradov, o katerih je v 17. stoletju pisal tudi slovenski plemič Janez Vajkard Valvasor in iz teh vinogradov je šlo veliko vina na Dunaj. Zelen je nežnejše zlatorumene barve, cvetica je intenzivna in obilna. Njihova rebula je srednje globoke zlatorumene barve, cvetica pa je nežnejša in rahlo dozorela. Laški rizling je nežne limonaste barve, cvetica pa kaže nekaj dozorelosti.

Morda te bo zanimalo:   Vina Štemberger, Kras

Njihova blagovna znamka Anima Wine ima tudi dovoljenje za odkup grozdja in tako s skrbno selekcijo grozdja po Vipavski dolini izberejo le najboljše. Imajo tudi nekaj stalnih vinogradnikov, ki jih preusmerjajo v biodinamično vzgojo trte tako, da bodo Anima Wine kmalu pridobili certifikat bio. Že sedaj je delo v njihovih vinogradih in negovanje vina podrejeno popolnoma naravnim procesom. Pripravljajo se tudi na linijo oranžnih vin. Negovanje vina je pogojeno procesu, da vino pridobi okus in vonj, zato fermentacija poteka na grozdnih jagodah in vino držijo čim več časa na drožeh. Vina ne filtrirajo ter ne uporabljajo stabilizatorskih sredstev, ker verjamejo, da pravilno donegovano vino dozori v stabilno vino in le tako se lahko stara v steklenici. Vino v njihovem procesu negovanja dajo tudi v lesene sode, a pri tem ne »barikirajo« temveč želijo, da se poveča koncentracija okusa in vonja. Pri tem voda izhlapeva in tako ležanje vina v sodu le doda noto po lesu nikakor pa ne posega v okus ali vonj vina, ampak ga bogati. Vinu želijo omogočiti, da izrazi svoj vonj, okus in karakter v vsej veličini.

Kontakt:

Anima Wine
Lozice 24 e, 5272 Podnanos
M: +386 40 585 373
E: info@anima-wine.com
W: https://www.facebook.com/ANIMAWINE/

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.