Olomouc, zgodovinski biser Češke

Olomouc, zgodovinski biser Češke
Deli na:

Olomouc (nemško: Olmütz; češko: Haná dialekt: Olomóc ali Holomóc) je mesto na severu Češke ob reki Moravi oz. v Moravsko-šlezijskem okraju. S približno 100.000 prebivalci je peto največje češko mesto in sodi med najlepša v državi. Mesto v katerem ima sedež tudi škofija je v preteklosti bilo glavni center nekdanje Velike Moravske države. Grb Olomouca sestavljajo moravski orel s črkami SPQO, kar pomeni ˝Senatus Populusque Olomuciensis˝ (latinsko: Senat in prebivalci Olomouca). Grb in napis asociirata na rimski naslov Senatus Populusque Romanus in z njim želi mesto poudariti, da je še vedno glavni center Velike Moravske.  To potrjuje tudi kot univerzitetno, kulturno in gospodarsko središče v katerem pomembno mesto zaseda živilska industrija (čokolada, bomboni) in proizvodnja strojev. Mesto Olomouc je ustanovljeno na mestu rimske naselbine in utrdbe Juliomontium (Mons Julius) iz časa vojn proti germanskemu plemenu Makromanom. V zvezi s tem sicer ne obstajajo pisni viri, je pa nekaj ustnega izročila in arheoloških izkopavanj, ki so razkrila ostanke rimskega vojaškega tabora datirana iz tega obdobja. Širše območje mesta oz. regije v 6. stoletju počasi začnejo naseljevati Slovani in že v 7. stoletju postane močno trgovsko in politično središče v katerega se naseljujejo tudi drugi narodi.

Pisni viri omenjajo, da je bila v tistem času v mestu skoncentrirana vsa politična moč takratnih velikih moravskih vladarjev in v 10. stoletju postopoma postane glavno mesto province Moravske. Okrog leta 906 se v mestu naselijo tudi prvi Judje, ki so bili leta 1060 z dekretom preseljeni v geto, morali pa nositi tudi rumeno značko. Na mestnem območju se vse bolj uveljavlja krščanstvo in leta 1063 ustanovijo škofijo Olomouc. Ta se v začetku 12. stoletja preseli iz cerkve sv. Petra v cerkev sv. Vaclava, sama škofijska palača pa je bila zgrajena v romanskem stilu. S svojim vplivom pridobi veliko zemljišč zlasti na severu Moravske, s tem pa postane ena najbogatejših in najvplivnejših na tem območju. Leta 1306 v mestu ubijejo zadnjega moravskega kneza Vaclav III. iz dinastije Přemyslovic, ki se je na svoji poti v Poljsko želel spopasti za poljsko krono z Vladislavom I. Z njegovo smrtjo dinastija izumre. Leta 1454 iz mesta izženejo Jude, njihov izgon pa je verjetno vpliv antisemitizma v Španiji in na Portugalskem. V drugi polovici 15. stoletja se šteje za začetek zlate dobe Olomouca in v tem času mesto gosti srečanje več kraljev. V njem leta 1469 za kralja Češke okronajo madžarsko-hrvaškega kralja Matijo Korvina, ki kasneje leta 1479 v mestu sklene mirovni sporazum s poljskim kraljem Vladislavom II. Mesto leta 1640 v času trideset letne vojne uničijo in okupirajo Švedi, ki v njem ostanejo kar nekaj let (1642-1650).

Morda te bo zanimalo:   Trogir, romansko-gotsko dalmatinsko mestece

V teh leti mesto nazaduje in izgubi tudi tekmo z Brnom, ki postane glavni mesto Moravske. Avstrijska kraljica Marija Terezija ga med vojno s Pruskim kraljem Friderikom Velikim dodatno utrdi in mesto leta 1758 uspešno kljubuje njegovim napadom celih sedem tednov. Leta 1848 v mestu s prestola odstopi avstrijski cesar Ferdinad I., samo dve leti kasneje pa je mesto priča mirovne konference nemških državic (Olmützer Punktation) na kateri so sklenili oz. ustanovili Nemko konfederacijo. Prusija se tedaj odloči za priključitev Avstriji, ki je na Olomouc nasploh imela veliko vpliva, posebej pa Salzburg. Prebivalstvo je na začetku 20. stoletja bilo večinoma Nemško (okrog 2/3) in mestni svet je mestno obzidje vzdrževal vse do konca 19. stoletja z izgovorom, da imajo raje malo nemško kot veliko češko mesto. Čehi so v mestu prevladali šele med obema svetovnima vojnama, ko je Olomouc postal del takratne Češkoslovaške. Od takrat se je v mestu začelo obdobje nestrpnosti med Nemci in Čehi, ki je svoj vrhunec doseglo v času 2. svetovne vojne. V času okupacije so nemške mestne oblasti glavni trg preimenovali celo v trg Adolfa Hitlerja, no po vojni je skoraj vso nemško prebivalstvo izgnano. V času komunistične vladavine je mesto precej nazadovalo in čeprav je veljajo za drugo največje zgodovinsko pomembno središče v Češki (takoj za Prago) še vedno ni povrnilo prejšnjega blišča. Čeprav se v zadnjih letih precej turistično promovira, še vedno ni posebej znana turistična destinacija.

Zares škoda saj mesto ponuja nadvse zanimive znamenitosti, med katere zagotovo sodi prekrasno 35 m visoko baročno kužno znamenje iz 18. stoletja. Omenjeno znamenje sv. Trojice, ki so ga gradili med leti 1716 in 1754 je bilo zgrajeno v zahvalo za rešitev pred kugo in se nahaja tudi na seznamu svetovne dediščine UNESCO. Kužno znamenje je tudi odraz pravega lokalnega patriotizma, saj so bili umetniki in mojstri, ki so ga zgradili iz samega Olomouca. Tudi prikazani svetniki na znamenju so bili povezani s samim mestom, med katerimi so sv. Ciril in Metod, sv. Vojtjeh Praški in sv. Janez Nepomuk. Na vrhu stolpa se bohoti pozlačen Nadangel Gabriel, pod katerim so prikazani svetniki iz časa Jezusovega življenja. Kot sem že omenil ima mesto tudi veliko drugih znamenitosti med katere sodi tudi katedrala sv. Vaclava iz 12. stoletja, ko jo v 19. stoletju preuredijo v neogotskem stilu. V času preureditve ohranijo velik del prvotne oblike, dogradijo pa več stavb v različnih stilih. Tako dodajo romansko kripto, samostan v gotskem stilu in baročno kapelo, njen stolp pa je s svojimi 100 m drugi največji na Češkem. Katedrala velja za edinstveno v Evropi in stoji ob škofovski palači iz leta 1141, ki prav tako velja za eno najznamenitejših stavb v mestu. V nadaljevanju bo vsak obiskovalec navdušen nad cerkvijo sv. Mauricija in sv. Mihaela ter nadvse zanimive in prekrasne gotske mestne hiše iz 15. stoletja. Mestna hiša ima 76 metrov visok stolp s prečudovito astronomsko uro. Cerkev sv. Mauricija se ponaša s 6. največjimi orglami v Srednji Evropi. Mesto se lahko pohvali še s šestimi baročnimi fontanami z rimskimi motivi, med katerimi je pet posvečenih rimskim bogovom (Jupiter, Merkur,Triton, Neptun in Herkul), šesta pa mitskemu ustanovitelju mesta (Juliju Cezarju).

Morda te bo zanimalo:   Drvengrad, etnološka vas z utripom Emira Kusturice

Na največjem in najimenitnejšem trgu v Olomoucu (Horní náměstí – Zgornji trg) pred astronomsko uro stoji zanimiva bronasta maketa celotnega starega mestnega jedra. Zanimiva je tudi zgodba Univerze v Olomoucu, ki je bila ustanovljena leta 1573 kot najstarejša v Moravski in druga v Češki. Zaprejo jo leta 1860, svoja vrata pa ponovno odpre šele leta 1946 kot Univerza Palacký, danes pa jo obiskuje več kot 25.000 študentov. To jo uvršča v sam Evropski vrh po številu študentov na prebivalca v Srednji Evropi. Za ogled do omenjenih mestnih znamenitosti je na voljo dobro razvejan tramvajski in lokalni avtobusni promet. Kdor želi doživeti utrip mesta lahko tako svoj avto brez skrbi pusti malo izven centra, parkirišč pa je dovolj tudi v samem centru. V njem so ulice široke in pregledne, ponudba restavracij in barov pa pestra in cenovno zelo dostopna. Osrednje staro mestno jedro z večina znamenitosti okrog Zgornjega trga (Horní náměstí ) je za promet zaprto in obiskovalci se lahko brez skrbi navdušujejo nad nadvse zanimivo arhitekturo. Mesto nobenega obiskovalca ne pusti malodušnega in navdušuje s svojo lepoto ter zelo ustrežljivimi in prijaznimi ljudmi.

Kontakt:

Olomouc Information Centere
Horní náměstí (Upper Square)
Town Hall’s archway
779 11 Olomouc, Czech Republic
T +420 585 513 385, 392
W: http://tourism.olomouc.eu/
E: infocentrum@olomouc.eu

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.